Det er jo ikke en hemmelig at jeg elsker at genbruge.
Heldigvis har jeg med held brugt følgende opskrift som jeg har fra en gammel kogebog fra 1949 !
Brødet bagte jeg for første gang til Middelalderfesten på Fritteren i 1999 - og har siden brugt opskriften et par gange.
Men nu har jeg fundet den frem igen og bager efter den et par gange om ugen.
Dog blandet med "nye" bagemetoder.
I fødselsdagsgave fik jeg den dejlige bog; "Det gode brød" af Chad Robertson.
Han bager efter sigende verdens bedste brød - en videnskab, og han har brugt år på at udvikle sine brød !
Nu har jeg med held forsøgt mig med en kombination af overstående opskrifter.
- jeg samler brødrester fra ugens løb og putter i fryseren.
- aftenen før jeg vil bage, lægger jeg det samlede brød i bageskålen og bløder det op med mælk.
- næste dag kører jeg med dejkrogen i Kitchen Aid´en det nu optøede brød med mere mælk, (eller vand) gær, salt, olie og lidt sukker. Tilsætter mel, til jeg har en pæn fast dej.
- så former jeg 1 brød (eller 2, alt efter hvor meget gammelt brød jeg bruger til start) som hæver under klæde et par timer.
- tænd ovnen og sæt 1 gryde med låg i ovnen.
- når ovnen viser 260* lægges brødet i gryden - her ridser jeg med et hjerteudstik, så brødet får hjertemønster - læg låg på.
- så skruer jeg ned på 245* og bager brødet under låg 30 minutter. (bemærk at opskriften siger noget andet !)
- efter 30 minutter tager jeg låget af og bager videre i ca 20 minutter.
- tag brødet ud og læg det til afkøling på en bagerist.
- bemærk nu at brødet "synger" - en hyggelig oplevelse !
Se sådan bager jeg mit brød.
Jeg har selv fundet frem til bagetider og fremgangsmåder der passer til mit temperament og bageovn.
De første mange gange, blev brødet for brændt til min smag, derfor venter jeg med at tage låget af.
Jeg bruger både en støbejernsgryde med låg (jamie oliver) og hjertebageformen med låg fra Le Creuset.
Jeg håber du har lyst til at kaste dig ud i overstående - og hører gerne fra dig hvis du har.
God bagelyst !